Toen ik voor het eerst hoorde dat mijn zoon mogelijk autisme had wist ik niet wat dit betekende. Zoals veel mensen van mijn generatie (ik ben van 1968) dacht ik aan de film Rain Man. Ook had ik beelden in mijn hoofd van een televisie-uitzending die ik als kind ooit zag. Over mensen die hele telefoonboeken uit hun hoofd kenden. Dat was mijn referentiekader als het om autisme ging. Het sloot niet aan op het beeld dat ik van mijn zoon had. Er moest meer zijn. Inmiddels ben ik zo'n 6 jaar verder en heb ik veel bijgeleerd. In de eerste plaats door naar mijn kind te kijken maar ook door zelf op zoek te gaan naar informatie en door begeleiding te vragen van een aantal specialisten.
Een verschil maken
Wat ik ontdekte is dat autisme aan de ene kant ongrijpbaar is maar dat je met ogenschijnlijk kleine dingen een verschil kunt maken voor kinderen met deze aandoening. Natuurlijk moet je dan wel weten waar je op moet letten. Hoe kom je hier achter? Vooral door te kijken naar het kind zelf. Maar soms wil je meer weten. Informatie op internet is vaak versnipperd en geeft een stereotiep beeld. Ook worden nog steeds theorieën aangehaald die inmiddels achterhaald zijn. Dat schiet dus niet op. Voor jezelf niet en voor de kinderen (en volwassenen) om wie het gaat.
Het kwartje
Als tekstschrijver heb ik een tijdje gezocht naar een manier om meer begrip te creëren rond kinderen en autisme. In mei 2019 viel het 'kwartje' en besloot ik een boek te schrijven. Ik weet nog precies waar ik was op dat moment. Sindsdien heeft dit idee me niet meer losgelaten. Soms heb ik bewust even afstand genomen. Een boek schrijven is ook een persoonlijk proces dat confronterend kan zijn en zich zeker niet laat plannen. Geduld hebben en het proces volgen werkt het beste en daar moest ik best even aan wennen. Tegelijkertijd geniet ik ervan hoe de inhoud van het boek steeds meer vorm krijgt en hoe mijn boodschap hierin doorklinkt.
Zoektocht en ontdekkingsreis
Dit boek schrijven is een zoektocht en een ontdekkingsreis die ik niet graag had willen missen. In die zin is de werktitel 'Mijn boek over autisme' zeer toepasselijk. Het vertrekpunt waren de ervaringen die ik zelf had en de mensen die ik kende. Inmiddels heb ik veel bijgeleerd en nieuwe mensen ontmoet die veel van hun kennis en persoonlijke ervaringen met mij wilden delen. Heel bijzonder. Ik hoop dat ik met het eindresultaat een bijdrage kan leveren aan meer begrip voor kinderen (en volwassenen) met autisme.
Op de hoogte blijven
Wil je meer weten over het proces? Lees dan mijn blogs of volg me op Facebook. Aan mijn Facebook-pagina is ook een besloten groep gekoppeld waar je ervaringen kunt delen. Voel je vrij om contact met me op te nemen als je andere vragen hebt.